Selecția personală.

Că vin vremurile astea de 3 zile în care lumea stă, cugetă și-nghite, am ceva recomandări de caz. Desigur, pentru papile gustative mai puțin pretențioase sau pentru cele foarte pretențioase. Că merg la ambele capete.

Total neîntâmplător mi-au căzut în mână ceva sticle noi, iar după ce le-am făcut felul le-am pus pe o listă a sugestiilor. Așadar,

Ce să bei de Paști?

Păi în primul rând ia-o ușor cu un spumant. Merge de la crăparea zilei până la dansul târziu și sexul cu năbădăi cu Moș Ene. Iar pentru asta, că tot ne simțim mândri că suntem români întocmai ca Mihalea Rădulescu în ultima emisiune Românii au Talent, s-o luăm cu un spumant nu doar românesc, dar și dintr-un strugure autohton #purromanesc: Frâncușă de Cotnari (sau Țârțără) de la Casa de Vinuri Cotnari.

Un brut tradițional cu o aciditate perfectă, nici prea-prea, nici foarte foarte, pe care o poți aborda indiferent de oboseala papilelor gustative. O licoare galben verziuie, tonus proaspăt, cu un perlaj cum se vede, cu tonuri minerale și citrice, vine cu o lejeritate absolută și te combină la toată sticla imediat de la desfacerea ei. Merge bine cu ouăle, zic. Cât și cu baxul.

Mergem mai departe că avem de halit ceva greucene. Desigur ai salăți de beoufuț, de puiuț, de care or fi, iar astea îs pline de maioneze and so on. Ai nevoie de acidități și de lucrări de săpături, iar pentru asta m-aș duce să-ți recomand Sauvignon Blancul de mai jos:

N-o să vorbesc despre notele de degustare, pentru că ele sunt rodul episodului următor din #profudevin, dar pot să-ți spun cât te costă sticla: SB de Languedoc Roussillon, franțuz pur, 29 de lei. De aici.

Nici o masă fără Paște! Pardon, pește. Ei, dacă mergem pe șirul logic ajungem la nici o masă fără rose.

Eu am două de-ți sugerat.

Obligatoriu Alira 2016. Avem o combinată alpină de OIltina, un cupaj de CS și FN, un 12.9% alcool ce-ți duce paharul des la gură, dar nu înainte de a-l adulmeca și de a găsi cireșe coapte, ceva zmeură, piersici în pârg (mamă ce-am scos-o pe asta) și alte bunătăți de vară. Are culoarea ipHoneului roz-gold cât și calitatea de a se termina ultrarapid. Cum spuneam la lansare, vestea bună e că vine și la sticlă Magnum.

Dacă tot vorbim de rose, să urcăm și-n Dealu Mare, că nu putem avea doar 1. Avem Cuvee Sissi, că tot purceserăm cu un Colocviu La Viena. Poezie. O sticlă pe care te bucuri s-o ai în fața ochilor, un sore din Pinot Noir delicat, cu o culoare de sud de Franță. Arome clasice de fructe de pădure, sensibil și dedicat îmbucurării tuturor băutorilor sau nebăutorilor de la masă. Vinolokul, capacul de sticlă menit să închidă ermetic sticla după turnare este de asemenea o abordare nouă a producătorului, ceea ce oferă încă un plus de stil cuvee-ului. 44 lei.

via GIPHY

Mergem mai departe? Deși am trecut la rose iar următoarele vinuri ar trebui să fie roșii, eu mai vâr un alb. De Ceptura. Un cupaj de aromați Cardonnay și Fetească Regală, un vintage de 2 ani, cu note de fructe albe, coapte, cu vanilii normale și onuozități îndestulătoare. E un alb de consum lent, cu bătaie pe burtă, ca statul la soare cu 14 zile-n plus. Îl iei de aici.

Dacă tot îl avem și pe celălalt, să-i dăm și lui ce-i dăm Cezarului. Adică un tirbușon. Și dacă tot avem un bordolez mioritic, adică un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și nu Cabernet Franc ci o Fetească Neagră, să-l servim, zic și-ntr-un pahar k-lumea: Vinum de la Riedel că și-așa e sărbătoare. Pe vin îl găsești aici, pe pahar dincoace.

Eh, și ca să terminăm listuța, mai ajungem la un ultim roșu.

Foaie verde bistrițean,

Să mai bem un Chocalan, măăă

 

Tot de la reWine.ro, ceva purpuriu care să meargă cu vita, miel, brânză și all the rest. easy, friendly, un soi autohton franțuzesc, dar cilianizat, ceva de vis. Catifea, prune, cireșe negre și-un preș simpatic: 52 de lei.

Vă urez numai de bine, sănătate și câștiguri la ciocănit!

Sainte!