Săptămâna în curs mi-a adus la degustare vinurile ‘celui mai premiat producător din Moldova’.

Iar cum am mai fost întrebat ce înseamnă asta (m-au sunat fix 7 persoane), mi-ar plăcea să explic repejor care e treaba cu medaliile. Căci Fautor are, doar în anul 2019, 126 de medalii dintre care 65 de aur. 

Aș pleca de la un factor destul de important. Terroirul.

Fautor, Tigheci, Valul lui Traian, sudul Moldovei

PGI Valul lui Traian

În marketingul vinului, găsirea unui punct de diferențiere este esențială, conceptul de terroir putând oferi o posibilitate puternică, pentru că vinuri cu caracteristici organoleptice similare afișează diferențe de preț în funcție de regiunea de origine. Comercializarea vinului actualmente folosește deja terroir-ul ca instrument de diferențiere la dominarea segmentelor de piață de bunuri de înaltă calitate și de lux, care se confruntă cu concurența din vinuri de marcă care au costuri mai mici și restricții geografice. Folosind terroir-ul ca și o calificarea a vinului, comercializarea are un instrument puternic pentru sporirea competitivității vini-viticole europene care se confruntă cu globalizarea pieței și preferințele în diferențierea comportamentului consumatorului. Inginer-much? 

You following me?

Dar totuși, care e faza cu medaliile?

Păi cum dai sfoară-n țări străine pline de amatori de vinuri că terroir-ul și produsul tău este mai bun ca al altora? Prin concursuri de vin. Prezența vinurilor într-o competiție are mai multe valențe de marketing decât cele de ierarhizare propriu-zisă, la final urmărindu-se recognoscibilitatea etichetelor cu medalii, ce au rolul de a ridica produsul în ochiul cumpărătorului, de a pune într-o mai mare valoare produsul și de a înregistra palmaresul victoriilor. 

E ca la competițiile canine, dacă Sasha sau Sushi împușcă un premiu, acesta îi crește valoarea pedigree-ului, iar urmașii vor fi mai buni, mai deștepți, ce-mai, vor lătra-n limbi străine. Și vor fi cu siguranță și mai scumpi. Mai căutați, mai achiziționați. Lătrați? Asta-zi, înțelegeți?

Revenind la Fautor și, scuzată-mi fie întoarcerea pe la Ploiești, cu medaliile mai sus amintite producătorul moldovan și-a asigurat nu doar un palmares, dar și o re-re-reconfirmare a oenologului, a orientării produsului urmărit, cât și a tehnologiilor de vinificație, dar mai ales a mulțumirii clientului final. 

Căci până la urmă orgasmul e când îți pleacă vinul de pe raft. La secta producătorilor, firește.

Vinurile Fautor sunt prezente în România și fizic, prin key-account-uri și magazine de specialitate, dar cel mai easy&friendly mod ar fi de achiziționat on-line. Astfel, de la e-mag la finestore, de la X la Y, îți poți trage-n coș cam orice.

Iar ca să iți faci o idee, las mai jos o părere personală asupra vinurilor următoare:

Fumé   Blanc – Sauvignon Blanc – 2017

un 2017 sobru, cu aciditate și mineralitate, armonios și complex

E un SB maturat direct în butoaie de stejar, ceea ce îl face mult mai sobru, mai așezat și mai ‘durduliu’. Notele de la primul nas îmbie de fruct alb supra copt, personal găsind niște caise, corcodușe galbene și abia apoi floarea de soc. Schimburile dintre lemn și compușii fenolici ai vinului nu-l fac decât să fie un SB care sfidează timpul și se poate juca-n paharul tău și ceva mai încolo, adică nu e supus consumului urgent. Ai un 2017 sobru, cu aciditate și mineralitate, armonios și complex. 

Ca asocieri culinare, evident că ar merge cu greens and veggies, dar l-aș cam asocia cu mâncăruri cu sos alb. Cred că s-ar susține și de exemplu l-aș servi cu un papricaș..

Oh, poftă is coming!

Blanca Cuvée – Summer Wine

Albariño

Fautor se aventurează și plantează doar el acest strugure în Moldova.

Avem un cupaj la popică dedicată vinurilor de vară. 

Ceea ce ne-ar indica un aspect clar. De vreme de producătorul lansează acest hit ‘de vară’ asta înseamnă că ne indică prospețime, aciditate, mineralitate și maiadă. ”Mai adă-o sticlă!”

Cupaj de Albariño, Feteasca Regală și Pinot Grigio, din nou făcând apel la lucruri unice, Fautor se aventurează și plantează doar el acest strugure în Moldova.

Similar cu Viognier, Gewurztraminer și Petit Manseng-ul, strugurele galician (nordul Spaniei, câteodată chiar și-n Portugalia) invită la miresme de citrice, piersici și caise verzi.

În combinația de față, ceilalți doi mușchetari mai aduc un bonus de pepene galben și nițică miere. Ca rudele de la țară când vin la oraș și nu ajung cu mâna goală. Ușor salin pe post gust, prospețimea convinge de la prima gură, vinul dovedindu-se lejer și easy to go.  Pizza, paste și alte ‘fast-food-uri’ italienești. 

AURORE – Fetească neagră și Tempranillo – 2017

o arie ce conține solouri de benzaldehidă, cianhidrin-benzaldehidă și acetat de benzil

Dacă ar fi după mine, acești doi struguri ar reprezenta niște rude-ndepărtate. Dacă privești strugurii, mai că seamănă, exact ca verișorii despărțiți când una din aripile familiei a cotit-o spre Spania.

Nici în lobiile frunzelor diferențe mari nu aș prea vedea. Mbine, una e trilobată, cealaltă pentalobată. Dar cine mai ține cont? Revenind, combinația asta de soi autohton românesc cu spaniol dă bine, întocmai ca Van Damme în Dublu Impact. Te pocnește da’ți și zâmbește.

Nas sobru de om școlit, rotund și îmbucurător. Descoperi zone primare dar și secundare fără să te agiți prea mult. Fruct negru, prună afumată. O arie ce conține simpaticele solouri de benzaldehidă, cianhidrin-benzaldehidă și acetat de benzil. Nu te te teme, n-am trecut rețeta unei bombe, nu sunt decât moleculele din aroma de cireașă, molecule prezente în vinurile din ambii struguri.

O poză cu mine de la licență.

M-aș mai aventura la niște ciocolată și piper negru, un alcool foarte bine integrat, post gust lung și plăcerea de a îl savura. Cărnuri și niscaiva fripturi. Chiar spicy.

NEGRE – Fetească neagră, Rară neagră- 2018

‘Dumniezo nu te ferească de Băbească și Fetească!’ – #profudevin circa acu doi ani

Dacă la vinul anterior am zis că parcă par rude, aici chiar sunt. Negre este făurit din Fetească neagră și Rară neagră.

Rara, sinonimă cu Băbească, mai are câteva denumiri. 

Asâl Kara, Căldărușă, Crăcană, Rășchirată, Rastriopa sau Serecția. E un soi vechi românesc, dedicat vinurilor roșii, al cărui nume este legat de podgoria Nicorești, iar printr-o serie de legende de însuși marele Ștefan cel Mare unde se situează ca timp: 1457 – 1504. S-ar spune chiar că ar fi printre puținele soiuri românești care au supraviețuit filoxerei, dovedind în timp o mare adaptabilitate la condiții variate de sol.

Mică Enciclopedie de Viticultură – Alexandrescu, Jianu, Oșlobeanu, Pițuc – 1994

Iar pentru apărarea ‘spuselor’ ținând cont că mai găsești aceast strugure pe la Dăbuleni sau Murfatlar, soluri cu nisip, mai că-ți vine a crede (filoxera se-nțelege cu nisipul ca imfluențăru’ cu munca).

Revenind din scurta divagare ampelografică, cele două negre de sub bagheta dirijorului Fautor inundă de fructe negre coapte. De la mure la cireșe, de la afine la dude, toate negre, oferă un bagaj voluminos de note sobre. Personal sunt tare mulțumit de paletarul ofactivo-gustativ, mai găsind în tablou și niscaiva condimente și magiun. Joaca vinificatorului cu butoiul a creat alcooli superior fini, a rotunjit până la catifea taninurile și a lăsat un post gust de gândire filozifică. A se servi negrele cu grijă, în pahare ample, cu o aerare minimă. Eventual Riedel 001.

ILLUSTRO – Cabernet Sauvignon, Merlot – 2015

vinul de cină cu vânat, film de Oscar, desert în pat și visat cu ochii deschiși

Alt premiat din familia Fautor. Nu mai departe de 18 medalii cucerite acest vin minunat, un cupaj exemplar. Cu un 3,3 grame de zaharuri reziduale, o aciditate de 5.2% și un alcool de 14 volume, este venerabilul degustării.

Amplu, complex, serios, sobru. Catifea și muzică bună, clasică. Sau jazz. Armonie atât în nas cât și în gust. Note de mure și smochine, cireașă neagră și cafea, rotunjimile taninurilor s-au efectuat pe măsura așteptării de 12 luni de baric. Spicey și puțin fum pe final, are falduri de note care se tot dezvoltă pe măsură ce se aerează. Are un post gust de câteva caudalii serioase și impresionează întru totul. E vinul de cină cu vânat, film de Oscar, desert în pat și visat cu ochii deschiși.

Toate vinurile din degustare sunt oricând o soluție pentru orice poftă, fie ea asociată culinar ori ba. Nu văd de ce nu te-ai delecta cu o etichetă și singur, dar, de cele mai multe ori, însoțit parcă ar curge mai bine. Grijă la roșii, pătează așternuturile! Va fi ca prima noapte când a fost de vis și te-ai simțit ca-n paradis..

De achiziționat, am mai spus: fie că e king.ro, emag.ro, cărturesti.ro sau vinmag.ro, decizia îți aparține.

Vinul ajunge repede și sigur. 

Degustare plăcută!