Mi-am adus ieri aminte de vorba asta. Cred ca asa si era, daca ma refer strict la pita. Da da, la pita! Nu paine, nu produsul de panificatie frantuzit si pufos…tras de coada si aerat in extrem.
Am o problema cu pita facuta prin partea asta de tara. Aici n-ai putea spune “manci o paine pana ajung acasa”, c-o termini pana la iesirea din magazin. Ori astia nu stiu sa faca paine, ori fura curent numa’ ca sa produca 5 lei pe 200 de grame de faina aerata. Ori amandoua.
Inclin sa cred ca nici nu stiu, nici nu vor sa invete.
Mi-e dor rau de pita mea din spatele blocului. Sau de pita mancata la Salonta. Cand ne-am intors dupa show-ul de-acolo, am luat 3 paini la brat si am mancat din ele 2 saptamani. Nu s-au stricat, nu s-au uscat, ci pur si simplu s-au pastrat identic in coaja groasa: 9 kile de pita! Mirosea incredibil in casa si dupa o saptamana. Mai ca imi venea sa ies in spatele blocului cu o felie de pita unsa.
Mai stii cand ungeai pe o felie de pita un pateu intreg? Amu’ pa “painea” asta nu poti unge nici macar o lingura de ulei de masline. Cura tat prin pita si iti ramane un soi de coca usor fripta.
“Mincati pitos dragu’ mamii, ca sa va saturati” ziceau bunicile pe vremuri, la masa. Amu oare ce-or zice?
Nenea Crisan, nu trimite-ti un Cargus cu ceva de pus “pa” masa? Va rog io!
*pita din poza i de pe wikipedia!
parerea mea de umil om cu umile cunostinte de chimie, biologie si alte aiureli de astea, cand un mix de faina, drojdie si maia isi pastreaza aspectul, forma, culoare si atributele gustative, inseamna ca are atatia conservanti in el de o sa iesi mumie…
bre.. iti aduc si tie una ca sa vezi 😉
biologic sau nu, pita aia i mai buna ca buretele asta de-l manci tu de la chiosc.
Sunt de acord cu Cosmin la asta. Pun ei tot felu de prafuri in cele de la magazin, dar iti spun cu mana pe inima ca o paine facuta in casa (pana si la masina de facut paine de ex) rezista aproape o saptamana si jumatate fata de cele din comert care dupa 2 zile sunt ciment si dupa 4 cresc ciuperci.
Nu e chiar de 9 kile nici painea de la Salonta, decat de-o fi fost comanda speciala. In oferta au de 5 kg. Sfatul meu: ia o masina de facut paine cu nume-de-renume de minim 1,5 kg si fa-ti o paine de “acasa”, cea mai sanatoasa, cea mai proaspata, cea mai ieftina.