O zi cu elefantul în spate.

Pare funny la început. Intru în joc, îl port ici-colo. E mare, simpatic, nu extrem de greu. Dar totuși, mișcările și activitatea cu uriașul după tine nu-i tocmai ușoară. Iar după ce trece prima zi, vine a doua. Apoi a 3-a și tot așa. Jocul nu mai e funny. Devine iritant. Obositor.

Elefantul (Ele, după cum mi l-a botezat Deea Botezătoarea) face parte din campania lansată de curând de Liga Română contra Reumatismuliui și Societatea Română de Reumatologie și are menirea de a ajuta în conștientizarea pericolului ce ne paște. Durerea de spate.

La conferința de presă, mesajul #nuintoarcespatele s-a vehiculat destul de des. Ignoranța, bat-o vina, această ‘nu mi se poate întâmpla tocmai mie’ spusă printre dinți de mai toată lumea, este, se pare, cea mai periculoasă carte. Și mulți o joacă până când este prea târziu.

Ascultând vorbitorii, aflu de diagnosticul spondilită anchilozantă. Am mai auzit termenii, și, de cele mai multe ori i-am auzit asociați cu glume. Hai, că m-am anchilozat! Funny, până la proba contrarie.

Spondilita anchilozantă este o boală care afectează 1% din populația lumii, în special tinerii. Diagnosticată rapid, boala poate fi ținută sub control, iar pacienții pot duce o viață normală după diagnosticare.

Se discută în termeni medicali, se spun multe lucruri, iar mie între timp îmi cad ochii pe pliantul de mai jos:

#nuintoarcespatele

Întorc spatele pliantului. Citesc semnalmentele și-mi zic: well.. și eu mă cam vait de ceva vreme. Am cam pus-o pe diferite motive, cum că stau prost la calculator, că am avut o saltea proastă, că bla-bla.

Intru în aplicația sugerată și încep testul:

#nuintoarcespatele

..fcuk!

Seriously, fazele alea cu ‘ești bărbat’, ‘reziști’, ‘treaba asta trece de la sine’ s-ar putea să fie și mai defectuoase. Mă hotărăsc să fac ce mi se sugerează și mă adresez medicului. Și nu oricui, ci însuși profesorului care stă la baza campaniei:

Ora 9 dimineața. Stau pe o banchetă alături de alți oameni care așteaptă la fel de spășiți, cu vârste diferite, dar purtați de aceleași mișcări greoaie. Scrâșnesc din dinți și aștept. Îmi vine rândul…

Intru, mă prezint și după protocolul de început, dau curs interviului; pentru că ceea ce se discută între posibilul pacient și doctor sună exact ca un interviu. În mare, aud cam aceleași întrebări ca în testul de mai sus. Însă, după ce răspund ca un elev silitor în fața unui dascăl renumit (lucru pe care l-am observat de la primele cuvinte ale dr-ului Cătălin Codreanu), situația se schimbă și trec la the serious stuff: verificarea tehnică. Urc pe rampă, sunt consultat și aflu că ar trebui să trec și printr-un set de analize. Dacă-i bal, bal să fie: mă supun.

Nu este ceva care să-ți mănânce mult timp, ci mai degrabă e aproape o oră care, spre final, constați că e opusul uneia pierdute. Analizele înseamnă sânge și raze.

Apoi o revenire în biroul doctorului care, pe baza rezultatelor, îți dă veștile.

Inflamatorie sau mecanică?

  Durerile de spate mecanice

Durerile de spate mecanice sunt cele mai comune dureri de spate. Durerile de acest tip pot apărea din cauza ridicării de greutăți prea mari, depunerii unui efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicarii sportului, ceea ce cauzează leziuni atât la nivelul vertebrelor, cât și la nivelul tuturor structurilor care formează coloană vertebrală.
Un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat stabilit împreună cu medicul te va ajuta să faci față durerilor de-a lungul timpului.

Durerile de spate inflamatorii

Multă lume confundă durerile de spate inflamatorii cu cele mecanice. Nu își dau seama că durerile lor pot fi rezultatul unei afecțiuni de tip inflamator.
Aceste afecțiuni se pot agrava în timp și, din această cauză, este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme.
Sunt multe lucruri care pot cauza probleme ale spatelui. Află mai multe despre structura coloanei vertebrale și despre cele două tipuri de dureri de spate: mecanice și inflamatorii.

Mă plimb prin Spitalul de Reumatologie, mă analizez și revin pe aceeași bancă. Aștept rezultatul analizelor, ținându-mi radiografia în mână. Lângă mine, un domn cu vreo câțiva ani mai mare stă și așteaptă. Este domnul Z, cu care am posibilitatea de a schimba câteva vorbe.

Reintru în biroul domnului profesor Codreanu și aflu că am cu adevărat o problemă: mecanică.

La mine e simplu. Puțin sport, mișcare, o redresare a greutății și îmi revin. Însă pentru cei care au cu adevărat probleme nu este prea ușor. Revin la antevorbitorul meu, domnul Z, cu care am avut de schimbat câteva cuvinte. La 26 de ani este diagnosticat și începe travaliul. Mișcarea nu-i mai este de ajuns, iar medicamentația trebuie asigurată zilnic. Nu-i de joacă. Durerea de spate poate avea un impact destul mare asupra vieții tale – atât fizic, cât și emoțional. Lucrurile, însă, pot fi controlate, mai ales dacă faci treaba asta din timp. Totul este să nu o ignori.

Ai dureri de spate? Îți sugerez sincer și cât se poate de prietenesc să intri acum pe site-urile de mai sus ca să înțelegi unde te situezi. Elefantul ăla de pluș se poate transforma într-un chin. Pe viață.