Povestea asta sună a reclamă iar într-un fel așa și este. Este o reclamă la atenție, cumpătare, anticipare. E un management al propriei vieți, practic.

Și reclama asta trebuie să aibă o anume melodie pe fundal, pentru ca impactul să fie și-mai-și. Așa că dă-i drumu’ și citește mai departe. Dacă n-ai cum sau n-ai chef, ieși și, în caz că nu uiți, revino.

1. Play.

Vineri seara am petrecut în Brașov, m-am culcat devreme pentru ca a doua zi aveam de parcurs niște kilometri până-n București. Prefer să plec întotdeauna mai  devreme pentru a savura un drum calm, liniștit și nu prea aglomerat. Drumul s-a petrecut întocmai, fără nevoi deosebite de viteză. Am avut un curs mediu de 65 km/h și-am scos 2 ore între Brașov și Piața Presei. Bine, zic. Dacă până în București am venit pe niște acorduri frumoase, ce m-au ajutat să merg mai mult decât safe, în capitală am fost tentat să intru pe un post de radio. Am pornit radio-ul și am nimerit pe unul dintre cele din top 5. Melodie de 128 bpm, alert, etc..

2. Oprește piesa de mai devreme și dă play ăsteia

N-am ascultat prea mult și din starea mea de calm am ajuns ca în nici 3 semafoare, Piticu din mine să claxoneze măcar odată. Să schimb total ilogic benzile de circulație și să apăs pedala stupid. Norocul meu e că am realizat și am revenit la iPod. Și mi-am zis: uite măh, boule, cum te enervezi ca un prost, singur, fără un motiv real.

Am participat acum o perioadă la o întâlnire organizată de Michelin pe tema #sigurantarutiera. Un soi de discuție prietenească pe tema dată. Întrebarea era ce am putea face pentru a crește siguranța rutieră. Ei bine, eu, unul, pentru asta aș ‘obliga’ dacă aș putea toți participanții la un sistem audio fidel, nu neapărat puternic, și la muzică ce ți-ar putea inhiba pornirile astea, aproape ucigașe. Vrei sau nu să crezi, da! muzica te poate fie ajuta, fie încurca. Iar în traficul normal mai mult te încurcă, în caz că e prost aleasă.

Ar fi un sfat prietenesc, ca de luni dimineața. Al doilea ar fi că vremea de-afară a scăzut temperatura asfaltului. Și poate nu știai, dar..

Siguranța ta și a celorlalți pleacă în primul rând de la tine. Nu e datoria celorlalți să aibă grijă să te vadă, să se tragă, să aibe cauciucurile potrivite. E a ta. Responsabilitatea nu e prea prezentă în trafic, dar odată ce servești un mic incident, te trezești la realitate. N-aș vrea să fi pățit ca să îmi dai dreptate.