Odată cu furtunile din zonă m-am întrebat dacă e bine oare ales momentul pentru o băutură mai specială? Un Metaxa Grand Fine?
Să fie bine ales momentul pentru a-mi turna un chihlimbariu închis cu tente de stejar, condimente dulci, niscaiva caisă confiată și lemn dulce? Cu notele alea de vanilină și unt, cu gust plin de miere și alte cele?
Aiaia, că-mi lasă gura apă.
Beau un Metaxa Grand Fine și citesc despre sticla din porțelan alb. Sticla merită toată atenția.
Este decorată cu modele inspirate din arta tradițională grecească, iar întregul reprezintă un cadou de valoare, un obiect căutat de colecționari și un suvenir prețios pentru cei care călătoresc în Grecia. Băutura este un cupaj excepțional de distilate și vinuri Muscat din insula Samos și poate fi o reprezentare de succes a sofisticatelor băuturi fine. Mă uit la sticlă și o studiez, răspunzându-mi singur întrebării de ce o atenție așa sporită către sticla în sine. Istoria ambalajului din cuarț, caolin și feldspat, acest ‘aur alb’ după cum îl numeau nemții la o vreme, face parte din istoria omenirii de ani buni. Iar ca să pui în valoare un produs, în cazul meu o băutură fină, n-ai alt mod decât în a trata recipientul ca pe o operă de artă. Ceea ce METAXA a și făcut.
Metaxa GRANDE FINE este disponibilă într-o ediție de colecție de doar câteva mii de sticle, ce are ca inspirație evidentul stil specific grecesc, dar într-o interpretare nouă, cu un aspect contemporan. Opera de artă este realizată de artistul conceptual & designerul Rodanthi Senduka.
‘Peisajele pitorești grecești, micile străzi înguste, frumoasele modele minimaliste și simplitatea arhitecturii cicladice’
stau la baza inspirației.
Poate nu am toate cuvintele la mine, dar cel mai simplu ar fi să declar că este frumoasă. Pur și simplu.
Rodanthi Senduka este printre altele autoarea emblemei Jocurilor Olimpice din Atena din 2004, creatoarea obiectelor „YoYo” și a platformei creative *etsi, unde Yoyo înseamnă o colecție de obiecte de artă cu pretenția de a celebra dorința de viață, iar *etsi o platformă de colaborare creativă, deschisă ideilor noi ce contribuie la interacțiunea multi-culturală.
Revenind la ce am în pahar, da, cred că sunt martorul unei interacțiuni culturale, aici, pe plaiuri mioritice, între un ardelean și cupaj de distilate din vinuri create din struguri Muscat de pe insula Sámos.
Tare l-aș trimite pe #profudevin întru-un schimb de experiență, lucrare deschisă degustare și predare, ceva acolo.
Leave a Reply