Padam-psss!!

IWCB e concursul internațional de vinuri cu care m-am obișnuit. E drept, l-am studiat din mai toate pozițiile, de la observator, la suport moral și nu doar, iar anul trecut ca jurat non-oficial.

Ediția din 2016 mă aduce însă în rândul profesioniștilor.

CEL MAI IMPORTANT CONCURS INTERNAȚIONAL DE VINURI DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE SUD EST

 

Concursul Internațional de Vinuri București 2016 (IWCB 2016) este organizat la inițiativa Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), fiind cea de a XIII-a ediție recunoscută de acest for interguvernamental care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume.

Ce aduce IWCB anul acesta?

Un întreg arsenal de profesioniști, mult mai multe probe față de anul trecut, precum și lipsa unei taxe de participare. Asta nu face altceva decât să bucure atât producătorii ce își doresc o medalie, cât și pe aceia care doresc să caute noi piețe. La ProWein, discutând cu o seamă de participanți, am descoperit că pentru a testa noi piețe, este un fapt întâlnit ca producătorul sau distribuitorul să înregistreze probele în concurs, ca mai apoi, la plasarea în teritoriu acesta să poarte însemnele câștigurilor. Bulina strigă din raft clientul, toată lumea fericită. IWCB va promova inclusiv medaliile obținute de producători la alte concursuri internaționale și va promova câștigătorii pe plan internațional, prin apariții în media. Iar prin parteneriatele cu marii retaileri, vinurile medaliate vor fi mai bine promovate la rafturi.

Alt fapt interesant al IWCB-ului este că devine un concurs intinerant. Astfel, anul curent jurații vor vizita Focșaniul și bazinul Vrancei. Iar eu îi voi însoți cu drag.

Așadar, mă pot lăuda cu faptul că am devenit ‘arbitru’.

Juratul este un profesionist 100%, un cetățean care are tot aparatul senzorial dezvoltat și pregătit pentru asta. Va analiza vinul și îl va puncta. Fără să știe de unde provine, ce nume poartă sau din ce soi/soiuri e. El face parte dintr-o comisie având un președinte. Juratul este la rândul său analizat, punctajul oferit de el fiind atent verificat printr-o metodă extrem de simplă și rapidă. Juratul punctează folosind o tabletă și un soft care este monitorizat 100% din timpul alocat concursului. Astfel, dacă persoana nu este calibrată, iar diferențele punctajelor sale sunt mult prea mari față de cele ale restului comisiei, acesteia i se va transmite și/sau va fi scos din concurs.

Complicat, nu?

 Sper să mă ridic la înălțimea scaunului și să mă bucur de analizele ce vor veni.

Mulțumesc IWCB, ADAR&Co.