În copilăria trăită la Cluj, în unul dintre cele 44 de apartamente câte erau în blocul turn din Gheorgheni, priveam zilele de sâmbătă cu mare interes vizavi de munca de grup a vecinilor. Fie că se vopseau copacii, se tăiau crengile sau pur si simplu se ocupa fiecare de bucata de pământ pe care mai plantau una-alta, vecinii se ajutau reciproc și îmbunătățeau aria vecină blocului. Poate era directivă de partid sau directivă de bun simț, dar, zona arăta mult mai curată și primitoare.
Bănuiesc că erau vecini buni, cu bun simț și bun gust.
La capitală n-am mai întâlnit așa des aceste mendre. Și totuși.
AFI Europe Romania construiește în București un nou complex business, de vreo 56k metri pătrați. AFI Tech Park va însemna ample spații verzi și o mulțime de facilități high-tech, specifice tuturor proiectelor AFI. Odată cu această nouă construcție, AFI are o inițiativă foarte inspirată, de a monta vecinii în a pune mâna și a-și îmbunătăți cartierul.
Cum?
Prin inițiativa „A FI vecin bun” AFI îndeamnă bucureștenii să redescopere cartierul și zona în care locuiesc și își propune să finanțeze până la trei proiecte care să contribuie la revitalizarea urbană și la revigorarea spiritului de comunitate în zonele din vecinătatea celui mai nou parc de afaceri. Cartierele vizate sunt 13 Septembrie, Tudor Vladimirescu, Uranus, Rahova, Ferentari și zona adiacentă Parcului Carol. Se caută inițiative care:
- ajută locuri din zona vizată să arate mai bine, să fie mai funcțională și mai prietenoasă pentru comunitățile care o locuiesc;
- stimulează și susțin viața socială a zonei într-un mod incluziv;
- vizează animarea spațiului public și aducerea comunității împreună în cartiere și contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier;
- abordează aspecte legate de o mai bună calitate a vieții în comunitatea locală și implică în implementare cât mai mulți din membrii comunității căreia i se adresează;
- pot fi puse în practică și răspund unei nevoi a locului și a comunității din jur, dar iau în considerare și impactul de mediu și social pe care îl au.
70000 lei.
Long story short, AFI Europe Romania pune la bătaie aceste fonduri pentru cei interesați să se implice, ONG-uri sau grupuri de inițiativă. Aplicațiile pot fi trimise până pe 11 decembrie 2017.
Detalii complete despre proiect sunt accesibile pe pagina www.afitechpark.ro/afivecinbun, dar reiau și eu pașii.
Procesul de selecție se realizează în două etape:
- Înscrierile și jurizarea preliminară: 8 noiembrie – 11 decembrie 2017
- Alegerea unor 5 proiecte și confirmarea ulterioară a câștigătorilor:
Cele mai bune cinci echipe vor fi invitate să aplice proiectul însoțit de detalii complete, în perioada 17 ianuarie – 9 februarie 2018. Selecția proiectelor câștigătoare va avea loc după notarea lor și interviuri cu membrii juriului, desfășurate în intervalul 12 – 28 februarie 2018. Iar una dintre echipe mă va avea ca susținător personal, ajutându-i direct în prezentarea în fața juriului.
Câștigătorii vor avea la dispoziție nouă luni pentru implementarea proiectului.
Proiectele sunt selectate cu ajutorul unui juriu independent, format din persoane cu experiență în domenii legate de urbanism, planificare și regenerare urbană, comunitate, implicare socială și civică: Oana Preda, director executiv Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CeRe, Ana-Maria Elian (Țoni), urbanist, specializată în planificare și regenerare urbană, MKBT:Make Better, Andrei Mihail, doctor în antropologie, cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice, SNSPA, Cătălin Iorgulescu, Membru al Asociației Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România, Tal Roma, Business Development Manager AFI Europe România.
So,
ai idei? Ai un grup de coameni, prieteni cu care te simți inspirat? IMPLICĂ-TE!
APLICĂ!
Draguta initiativa. Ca locuitor intr-unul din cartierele targetate de proiect m-as bucura sa particip. Doar ca vecinii din preajma au ca activitati comunitare gratarele in gradinile blocurilor decorata cat mai lounge style: canapele vechi, masute, scaune manageriale, bibelouri, flori artificiale si butaforie. Apoi peisajul e insufletit de ceva manele, uneori chiar live cand se organizeaza nunti cu strigare si purcelusi la protap in parcarea de resedinta. Asa ca…A Fi Vecin e greu tare 🙂
Ăștia-s oamenii, că ei defilezi. Totuși, probabil că se pot face unele îmbunătățiri.