Salut, sunt cine sunt și uneori halesc cu mega poftă chipsuri. Lay’s. Da, chiar o fac!

Dar cum sunt și un tânăr horticultor curios, cu dorință de cunoaștere, ce caută să afle care convarietate de Solanum tuberosum, familia Solanaceae este folosit pentru a umple pungile , am dat curs invitației Lay’s de a urma drumul cartofului și de a fi fermier pentru o zi.

Care este secretul producției, cum de acești tuberculi sunt așa delicioși cât și cum arată una dintre fermele în care se produc.

Să le luăm pe rând.

Lungulețu.

N-aveam de unde știi că această comună este capitala cartofului din județul Dâmbovița. Dar am aflat asap. De cum intri-n localitate, dai de un târg de gross, unde remorci si camioane pline cu saci de cartofi își așteaptă clienții. Un covor de humus e așezat pe drumul principal, fapt care ridică praful, iar colbul odată împrăștiat prin aer îți pătrunde vrei-nu-vrei printre nări. Te simți agricultor, ce mai.

Fac stânga pe un drum proaspăt bătătorit și văd zona de așteptare. Ajung în fața familiei Mirică, fermierii care livrează procente semnificative în turberculoase fabricii Lay’s.

Cifre

Anual ferma livrează până la 1.500 de tone de cartofi către fabrica de chips-uri Lay’s din Popești Leordeni. Tatăl, Aurel, lucrează alături de mama, Georgeta, bunicul și bunica, și mai nou cu fiul celor doi, Cosmin (25 de ani), ce gestionează 60 de hectare cultivate cu cartofi si 40 de hectare de legume (ceapa, morcovi, sfecla rosie, pepene).

Au început colaborarea cu PepsiCO acum 13 ani, au trecut prin toate etapele de început, cu investiții, cu dezvoltare, cu fonduri europene sau PepsiCo ce le-au păermis dezvoltarea, achiziția de noi mașini cu care să poată culege, s.a.m.d. Mecanizarea s-a văzut, lucrurile sunt atât de bine puse la punct încât kilogramele de cartof proaspăt cules la ora 10 dimineața, poate ajunge-n pungile de Lay’s seara, direct pe raftul magazinelor. Așa de repede se mișcă lucrurile. Aș zice proaspăt.

Fermier Pentru o zi Lay’S.

Chipsul Lay’s de pe piață este 100% românesc.

Se culege mecanizat. Se încarcă. Se trimit camioanele spre fabrica din Popești Leordeni, se descarcă și se începe procesul tehnic. Long-story short, cartoful ajunge pe banda transportoare, e spălat, ales, curățat, tăiat, spălat, prăjit, sărat, împachetat și trimis spre magazine. Din 3,5 kilograme de cartofi (soiul PepsiCo – obligatoriu, un soi special de cartof nou) se produce 1 kilogram de chipsuri.

Drumul Cartofilor Lay’S

CTC.

Pungile sunt verificate aleatoriu de o echipă de 4 oameni odată pe oră. se dau note și se trag concluzii. Totul e atât de strict și curat încât farmaciile mi se par glume.

La fabrica PepsiCo din Popești Leordeni sunt peste 800 de angajați, iar fabrica poate procesa și stoca până la 100 de tone de cartofi pe zi, depozitele având o capacitate totală de 14.000 de tone de cartofi.

Toate pungile Lay’s din țară conțin cartofi românești, pe lângă parteneriatul cu ferma Mirică, PepsiCo colaborând cu fermieri din zona centrală (Covasna, Harghita), dar și din Moldova (Suceava, Iași, Dorohoi). Cea mai mare fermă colaboratoare ajunge să livreze anual chiar și 5.000 de tone de cartofi.

Concluzia

Puritanii vor zice că nu e sănătos, vor hârâi ori ba. Nici vinul nu e sănătos, mai ales dacă e consumat cantitativ. Vis-a-vis de chipsuri, aș spune că prăjeala de-acasă poate fi mai păcătoasă decât chipsurile din pungile Lay’S, așa că poți savura liniștit o pungă. Uneori pică la fix!

Personal recomand cele cu sare. Să simți amidonu pur, vanilina și savoarea unui cartof dâmbovițean, miam-miam.

Cheers! Pardon, chips!

Poze: Dragoș Asaftei.