Incursiunea în inimioara Transilvaniei pentru verificarea aplicației lansată de Bitdefender s-a efectuat după un algoritm excelent. Drum lunguieț la început, vizite, povești, prânz, iar vizite, cazare.
Aplicația e bună de dat jos de-aici: iOS / Android.
Practic reprezintă un tur considerabil pentru orice grup, fie că e unul mititel de 3, 4 persoane, recte o mașină, fie unul mai mare, cam ca al nostru. Adică e unul util.
Așadar, dacă vrei să vizitezi 4 puncte de pe aplicație în aceeași zi iar apoi să pui cornu-n pernă la palat, fii ca Ion: Cetatea Râșnov, Făgăraș, Cincu și Cincșor ca mai apoi, seara, cu evidenta rezervare de dinainte să tragi la palatul Brukental.
Unde, halești de-nnebunești și ai șansa de a te odihni în reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal. Omul, deosebit de inspirat construiește “Edenul din Transilvania” această moşie în stil baroc, pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Micul paradis copie Schönbrunn-Vienna este situat la poalele Munţilor Făgăraş, la doar 20 de kilometri de Sibiu şau 116 de kilometri de Braşov. Rezervările e pot face pe booking.com sau de pe site-ul palatului.
La masa de seară, palatul avea pe oferta de vinuri un Blaufraenkisch 2011, Lacerta, premiat cu aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2015. Normal că l-am băut. Odată îmbucurat de rolul de cavaler, am aerat puțin licoarea și m-am bucurat de ea.
După un somn de baron mi-am servit cafeaua aici. Și m-am gândit la nemurirea sufletului..
Ziua 2.
În cazul în care turul vrea să conțină cam ce am vizitat noi, v-aș recomanda ghidul cu aceeași căldură, însă, eu, că sunt mai diferit, o să vi-l recomand și cu alt scop, dar la finalul acestui articol.
Revenind, după poza de la palat și jocul cu mingiuța sau plimbarea cu tractorul dis de dimi, purcedem spre Cisnădie (de unde tragem un live demn de reurmărit), Cisnădioara și Valea Viilor.
Cisnădioara este locul în care aș mai fi rămas oleacă. Nu știu de ce, poate de la energia locului, momentul potrivit, dar este una dintre cetățile pe care am simțit-o ca fiind preferată. Iar dacă eram cu trip privat, aici e locul unde aș servi un spumant luat de pe drum. Eventual un Rhein de la Azuga. Sau un Romantine e de Jidvei.
După te poți strecura spre Biertan prin Slimnic, cu toate că e cam praf.
Are povestea ei, merită bifată, mai ales dacă vrei să crești în gradele de ți le oferă aplicația #drumulcetatilor: de la străjer la vornic, ori poate chiar Răzvan Baciu, aka voievod.
După Biertan, prin Dumbrăveni, prin fața unei biserici gotice la care trebuie să-ți faci un selfie, mergi ușor și alene spre Valea Verde. Unde rămâi peste noapte. Obligatoriu.
Aici, gazda mult prea drăguță, un austriac ce a avut treabă cu muzica, a preluat pe piept niște teren în satul Cund, ca mai apoi să investească. Cică s-a dus spre 300k euro ca să aranjeze un alt soi de resort. Unul pur săsesc, doar că ajustat cu și mai mult bun gust. Atât în decor cât și în haleu.
Chef totodată, Jonas Schäfer are grijă să te dea pe spate. Vine cu un meniu clar aranjesuit după ultimele tendințe. De capitală. Numai că ești în mijlocul naturii, unde, uneori, nici semnalul ‘celei mai largi rețele de telefonie mobilă nu bate’. Și unde cred că e chiar bine.
Meniul servit e mai jos. Cu tot cu vinuri. Din nou Lacerta, ceea ce m-a dus cu gândul la colegul de ADAR Mihai Baniță de la care aș dori să mai fur meserie.
După masă, mai tragi un live mic, dormi bine și te-ncarci. Nici telefonul nu sună. Ești ca la bunica la țară.
Ziua 3
Și chiar dacă e duminică iar drumul spre capitală pare lung, hai că mai poți face un pitstop pentru un checkin în aplicația #drumulcetatilor și pe la Sighișoara. Și Saschiz.
După Sighișoara, pe DN-ul ce te poartă la Brașov faci brusc dreapta ca să o tai spre Viscri. Nu te oprești la Charles, că nu-i acasă, dar poți trage o rafală cu casa propietate personală a regatului. Apoi urci spre biserică. Grijă mare: fă cumva să ajungi astfel încât să o poți vizita, pentru că între orele 13 și 14 e închisă. Deh, pauză de masă.
E prânzul și ți-e foame, nu?
Viscri 125. Atât trebuie să știi.
O super locație, aranjată fără cusur, cu bucate ca la mama-sasă-acasă! Io n-am avut rude săsești, dar pe scara blocului, la întâlnirea de comitet cred că asta se preda. #ioi bine-o fo. Supă cremă de untișor că-mi venea să mă omor Gazdele aveau un Sauvignon Blanc de Alcerta (:P) din 2011 care se ținea băț, ca mi apoi să stropească fripturica de porc cu ceva roșu, tot de la Nenea Baniță. Pe care l-am băut, desigur. Blaufraenkisch de 2013.
p.s. aici tre sa încerci ceva obligatoriu: mamaligă-n pături cu brânză ornată cu pastă de măceșe. Te bați singur!
Returul spre București trebuie să treacă neapărat și pe la Prejmer. Poate pentru că e construită prin secolul XIII pe baza unei foste basilici romane, poate pentru că este ceai mai bine păstrată cât și cea mai puternică cetate fortificată medievală din Estul Europei. Patrimoniu UNESCO, are o grămăjoară de lucruri unice, de la tripticul transilvănean ce este pictat pe ambele părți și datează din 1450, până la cămăruțele de depozitare păstrate intacte.
Și, ca să-i mai dau odată cezarului ce a fost a cezarului, pe lângă că voievodul uns la Prejme, Răzvan Baciu ne-a tot umilit de sus, poți urmări și cu ce arme:
Aplicația #drumulcetatilor are utilitate. Are și neajunsuri, e drept. Nu sunt toate locațiile, nu face upload direct pe contul de facebook ca SwarmApp-ul sau alte locații de ‘laudă’, dar cu siguranță vor fi posibile. Se tot lucrează la ea. De aruncat cu pietre din fotolii am tot văzut, că curajoși tot sunt. Da unu’ n-ar veni cu cerere de open-source ca să fie străjer digital. Deh, de comentat e simplu, de lucrat e ..
Mulțumesc Bitdefender pentru ocaziune. M-am bucurat sincer sper la downloaduri și accesări mai des.
Vive la Cetați!
Viscri! Bă, Viscri!
Ghidul nostru Cristi Pitulice este un om excelent. Demn de urmărit. ziceam mai sus că îi rezerv un capitol special, pentru că merită. Nu doar că e un ghid care se face ascultat, având darul ăla de a înfășura cuvintele astfel încât să se facă liniște când vorbește, ci și pentru alte șiretlicuri.
Dacă îi pășești pe terenul neminat virtual www.vinland.ro ai să descoperi că este și un om al vinului, îmbinând cu succes cele 2 lucrări. So, în cazul în care vrei să te înhami la un tur ghidat de dânsul, transmite-i salutări din partea mea.
Frumos, foarte frumos.
Mulțumesc/mulțumim.