Odobeștiul are pe strada cu același nume ca titlul postării, la numărul 5, un monument istoric ”înscris în pe Listele de conservare UNESCO” : Beciul Domnesc.
Cu un super ghid în persoana vinificatorului Vincon Nicu Mateescu și cu OM-D EM1 la gât, am ajuns să-i calc pragul. Mare onoare!
Conform documentelor construcția există de pe vremea lui Ștefan cel Mare. La 1834 pe moșia lui Mihail Sturdza se păstrau ruinele a doua crame de piatră acoperite cu șindrilă. Una dintre acestea, Beciul Domnesc, a fost refăcută și consolidată cu o o rocă vulcanică foarte poroasă și cu o densitate mică, pe numele ei ponce, adusă de pe Milcov. Piatra asta oferă beciului calități ideale pentru învechirea și păstrarea vinului. Întreține temperatura optimă și păstrează o umezeală sesizabilă de la primul nas dat cu interiorul.
Vechimea construcției este atârnată sub formă unei sculpturi deasupra intrării scrisă cu litere chirilice, alături de evidenta emblemă a Moldovei.
În interiorul cramei stau și așteaptă liniștite peste 100000 de sticle de vin, a căror vechime datează încă din 1949. Cele mai vechi sticle, 20 la număr, păstrează excelent un Merlot și așteaptă în tăcere sub praful așternut ce le oferă protecția necesară. E o liniște și-o armonie păzită de pânzele de paianjen de n-ai văzut..
E un loc pe care orice amator de vin ar trebui să-l viziteze. Vestea mai puțin bună e că, deocamdată, nu se pot efectua vizite decât cu o prealabilă programare, însă marketingul Vincon lucrează în momentul de față la un program turistic.
M-aș întoarce cu un grup mic, #tfb-istic. Doritori?
Leave a Reply