Mi-am propus de la GoodWine-ul trecut să calc pragul Drăgășanilor. N-am făcut-o mai iute din motive de lene, bineînțeleasă.
Zilele trecute m-am combinat ”n-luate-câte-k” cu @vinulro la un trip de-o zi în tărâmul crâmpoșenesc. După o cafea la Reds, mare cafenea pur sânge Dorobanți, ne-am apucat de urcat pe dealuri.
Vie după vie, casă după casă, ogradă după ogradă. Fiecare după posibilitățile sale se înșiră întocmai ca magazinele pe un bulevard circulat. E drept că pe bulevardul Drăgășanilor, accesul nu e tocmai lesne și nu te plimbi tocmai ca printr-un mall.
Frumos e drumul alene și încercarea ghicitului ampelografic.
Spre Avincis ai doua variante: ori ai mai fost, deci știi, ori ești atent tare la semne. Cezar știa drumul, iar eu am apucat să mă minunez ca-n țări străine. Vali mă instruia, eu dădeam din cap semn că am înțeles, rămânând la același grad de surprindere.
Domeniul vilei Dobrușa e considerabil. Ajungi la o poartă mare, fără căsuța portarului. Găsești, în schimb, o cutiuța mică, buton, cameră și intuiești rapid că accesul e ca-n filme: suni, omu te vede, te prezinți și dacă meriți, te recomandă familia și talentul, intri. Dacă nu, joc de glezne. La vale.
Noroc cu fățălăul meu rotund, de bilă, plus codul de acces: bună ziua, X și vinul.ro. Și poarta se deschise..
Odată intrat în curte, începe show-ul. Undeva în spate tronează conacul familiei Râmniceanu, un ”building” neoromânesc inspirat din brâncovenescul arhitectural, achiziționat de străbunicul doamnei. E retras dar subliniat de via ce-l înconjoară, alb, strălucitor, întocmai ca un Sauvignon Blanc. Până la bijuteria coroanei însă, ești trezit la viață de crama construită sub forma unei nave, după accepțiunea arhitectului Alexandru Beldiman.
Arată la fel: colosal. E desprins din alt tărâm, cu o atenție fantastică pentru detalii. Nu te lasă în pace deloc, oferindu-ți șanse după șanse să te minunezi ca la porți străine, iar lumina unei zile senine nu face altceva decât să confirme faptul că frumosul e simplu, dar la fel complicat.
Îmbrăcat în piatră, peste cramă tronează câteva apartamente dedicate apropiaților familiei Stoica, una dintre ele fiind veșnic ocupată de oenologul Ghislain Moritz şi soția, Angela Prado. Sunt doi expați simpatici, vorbitori de-o română absolut încântătoare.
Vorba zice că afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cam așa stă treaba și la Avincis. Core-ul navei stă bine ascuns, ochiul îndrăznind să fure imagini prin geamurile clădirii, ajutându-te să realizezi că detaliul nu e doar la exterior, ci și înăuntru. Laser, frate!
Despre vinurile familiei, însă, peste vreo două săptămâni.
O săptămână bună vă doresc!
E foarte de vis, nenicule! @_@
mda..
Sunt urmas de cantacuzini si am copilarit la Dragasani, mosia bunicului fiind vecina cu cea a lui Ramniceanu, Negrescu, Laba, Comanita, Ionescu. Am cunoscut-o pe Coana Marioara, eram mic ;i m[ minunam de poneii pe care-i avea prin curte. Pe vremea aceea conacul avea un parc imens. cu niste tui columnare foarte inalte ;i cu tulpinile groase, plantate de o ruda de-a strabunicului meu. Acesta a adus din Franta aceste tui, dar si o colectie de 300 de peri ce se aflau pe aleea perilor, alee ce cobora pe versantul dinspre Dobrusa. Stiu cine i-a macelerit si din ordinul cui. Parcul a fost distrus si s-a facut drum drept dinspre Zarneni pana la usa conacului ca sa depoziteze in el pesticide. Asa a facut neamul nostru peste tot: a distrus si s-a autodistrus. Comisarul sovietic Jukov ii spunea lui tata: noi n-am fi reusit nimic la voi daca nu aveati oameni care sa va tradeze. Noi am vrea sa avem asemenea lucruri frumoase, iar voi le distrugeti.
Prin 1960, batranul Ramniceanu voia sa construiasca impreuna cu tata o aductiune de apa de pe dealul vecin pentru a iriga si a introduce apa in acareturi. N-a mai apucat. In podgoria lui tata era un fenomen special: apa freatica izvora la jumatatea pantei dealului. Era suficient s-o conduci devale.
Domnule Tudoran,
Am amintiri coplesitoare despre acele vremuri. Ar merita sa scriem o carte. I-as zice eu: Oborul cu cai bezmetici. Cu stima: CS
Mulțumesc pentru comentariu. Haideți să zicem că e deja scris un paragraf.
continuăm?