Sar peste evenimentele de timp de zi, pentru că sunt extrem de plictisitoare. Schiat, halit, râs, filmat, schiat, coborât, etc.
Spa-baby, spa.
Seara, însă, după vizita-n chaletsurile minunate ne-a așteptat ceva și-mai-și. O degustare cu somelierul hotelului, fix în cramă. Una mai retrasă, mai dedicată, mai pentru cei obsedați. Am avut și tinerii învățăcei, respectiv Andreea și Radu. Că Giurgea nu consumă absolut nimic cu procentaj alcoolic, iar Ana a lipsit cu desăvârșier. Vb profesionistului, mai mult vin pentru noi.
S-au servit 5 vinuri, 3 albe și 2 roșii. Preferatele omului, evident. Vinuri interesante.
1. VOM GELBEN LÖSS RIESLING 2014
Un nas simplu pe prima adulmecare dar după prima aerare rapidă și amplă, a adus niște note puternice de piersici și caise coapte. Foarte frumușel, pe gust cu piersicuța verde, lung și cu o aciditate considerabilă. Totuși, e un sol Loess, ce îi aduce vinului un crispyness de zici că-i crevete expandat.
2. TRADITION GRÜNER VELTLINER 2013
Nasul pare citric, e grunner, ce naiba, doar. Citric, aciditate respectuoasă, dar, ca orice alb din soiul acesta. Fără o corpolență anume, cu notele alea de piersici și floricele de câmpuț. Vorbesc diminutivat că am stat iarăși 5 zile lângă Morodan și i-am împrumutat apucăturile. Vine post-gustul cu o coadă destul de măricică, un soi de reverb de 3s, hall. Somelierul a zis că e un vin foarte des cerut în hotel, că vinificatorul are o poveste interesantă. Eu eram mai atent să îi mai explic Raicului una-alta, și am ratat niște detalii. Dar n-am ratat să consum tot paharul, că e boala asta, a albului austriac: trece repede.
3. JOHANNESHOF REINISCH LORES CHARDONNAY 2014
Am rotit-o spre o zonă interesantă a Austriei, respectiv Thermenregion. Este o zonă producătoare de vin din estul țării, la sud de Viena. În partea de sud a zonei este mai cald decât în celelalte renumite, aflate mai aproape de Dunăre, cum ar fi Wachau sau Kamptal. Acest lucru este ajutat și de dealurile Wienerwald la vest, care protejează podgoriile de influențele alpine reci, cât și de prezența câmpiei panonice Plains, care aduce brize calde. Solurile variază de la lut nisipos la pietriș, aluvionar, calcaros, tipuri care rețin căldură și oferă un drenaj bun.
Ore de insolație mai brave, toamne lungi, uscate face din Thermenregion o regiune deosebit de potrivită pentru maturarea anumitor soiuri de struguri. Nouă ni se prezintă acest Chardonnay, care până la o vreme era intitulat Reserva. Eun vin care a avut parte de o fermentare în butoaie de stejar de diferite dimensiuni, închis între opt și zece luni. Mi s-a părtu delicat, parfumat, cu arome de nuci prăjite-n ceva zahăr, vanilie și biscuiți, arome fine, tasty și fructe cremoase pe cerul gurii. Aciditatea este prezentă și ea (5,3), iar postgustul destul de lunguieț. Dacă eu mă ridic de pe canapea și mă îndrept spre somelier, Andreea intră-n ceva polemică cu Foa, iar eu cu nucile. Dar nenea sommelier era așa bine pregătit, încât până și paharul de degustare Riedel fuse ales pe sprânceană: un pahar de chardonnay din gama Vinum Extreme.
4. BLAUFRÄNKISCH RESERVE DAC 2011
Dintr-un Amadeo de cristal, ni se toarnă primul roșu. Rubiniul deja așteptat și aerat de-o vreme, ni se înfățișează alene, un vin adus din Mittelburgenland. Pe lângă Chardonnay, care zice că e preferatul viticultorilor, Blaufrackish-ul este primul dintre roșiile pe care cei de la Tesch le produc. E stindardul. Un rubiniu închis, foarte puțin opac, ni se arată în lumina cramei. La primul nas găsesc un amestec de fructe de pădure, nu note fine de cireșe coapte și aromă de ciocolată. Complexitate medie, 13,5%, cu un post gust ce completează cireșele din nas cu un subtil caramel și vanilie. Foarte subtil. Rotund, puțin mai extractiv și vesel. 2011-le e la un 23 de euro pe site-ul companiei. Mă uit în jur și aflu cu stupoare că m-au mai părăsit din colegi și trebuie să fac față singur ultimului subiect. Nu mp deranjează, că ‘save the best for the last’, parcă.
5. IN SIGNO LEONIS – HERIBERT BAYER 2012
Combinația zodiei Leului servită dintr-un Eve sub formă de cobră m-a dus cu gândul la vibrația zilei. Ce păcat că nu o știu pe tanti Neti ca s-o întreb, pentru că mi-a fost clar că e ceva semn. Prea era la botul calului. Foa și Raicu sunt pierduți în meandrele facebookului, eu ma îndrept mai atent spre paharul din fața mea și ascult povestea.
Nava amiral a casei obișnuită în a Blaufränkischiza totul, are, pe lângă Zweigelt și o mare parte Cabernet Sauvignon. Mișto nasul, mai ales după ce a zăcut la aerat în burta cobrei vreme de mai bine de o oră. Prezintă trandafiri și alte florale pe nas, zambile sau albăstrele ori ce-or fi viorelele alea. Gustativ are un bagaj măricel de fructe de pădure negre cu tabac și ceva gemuri fine. Corpolent, extracte dense și înalte, foarte profunde, cu tanini convingători dar prietenoși și cu un postgust lung. Au salvat leul pentru sacrificarea finală, iar degustarea mi s-a părut deosebită.
L-am întrebat pe somelierul nostru ce știe de Romania. Știa. Toate feteștile, unii producători și câteva vinuri. Om deosebit de pregătit, pasionat, un adevărat cavaler. Iar cine se cazează la hotelul acesta să nu rateze demisolul. E păcat.
*Auskia este un eveniment realizat cu sprijinul landului Tirol și susținut de Austria.info, HTC și LIDL Romania. Powered by BMW.
#auskia, #lovetirol, #tirol, #bmwX1, #HTCOneA9.
Leave a Reply